Top 5 activități pentru copii care dezvoltă gândirea logică și analitică

header-art-ebook

Indiferent dacă ești părinte sau profesor, ai înțeles deja că provocarea de a ocupa timpul copiilor cu activități antrenante și educative devine din ce în ce mai mare de la o generație la alta.

Accesul la informațiile variate din mediul online, jocurile pe computer și preocuparea crescândă pentru roboți, mașini sau case inteligente au devenit pe cât de atrăgătoare, pe atât de riscante dacă nu sunt direcționate corect și la timp către un interes constructiv pe termen lung.

Atunci când aceste interese sunt însă corect direcționate, pot fi derulate activități pentru copii cu adevărat utile pentru dezvoltarea lor cognitivă.

Ai un copil cu vârsta cuprisă între 7 și 14 ani? Iată câteva lucruri, pe scurt, despre etapele pe care acesta le parcurge și despre tipurile de jocuri, activități și programe educaționale către care ar trebui să îl direcționezi:

  • În primii ani de școală (6-8 ani) copilul învață să socializeze și să se indetifice cu ceilalți, prin joc și creativitate;
  • Între 9 și 10 ani devine mai perseverent, este mai interesat să evalueze și să planifice, în timp ce simțul critic se dezvoltă vizibil;
  • La 11-12 ani copilul are inițiativă, devine independent și caută grupuri în care să se integreze;
  • Între 12-14 ani are aspirații și hobby-uri, își stabilește obiective pentru viitor și vrea să își impună propriile decizii.
Top 5 activități pentru copii care îi ajută să-și dezvolte atât creativitatea cât și gândirea logică și analitică:

1. Construirea și programarea roboților

În special în primii ani de școală copiii sunt fascinați de lumea roboților. Dacă îi implici în activități care presupun construirea și programarea de roboți sau sisteme similare, aceștia vor învăța involuntar și dinamic elemente solide din domeniul programării IT.

O bună exemplificare în acest sens vine de la unul dintre studenții noștri, Matei, care s-a declarat fascinat de lecțiile de Robotică.

Cu un limbaj IT bine articulat, care pentru mulți dintre oamenii mari sună încă străin, Matei ne-a vorbit despre creativitate, știință dar și lucru în echipă atunci când vrei să ai drept rezultat un robot cu adevărat inteligent, pregătit în orice moment să-și demonstreze abilitățile unice.

“Robotul nostru a început ca unul clasic, așa cum au făcut toți, după care ne-am gândit noi ce putem să-i mai facem. Am updatat unul pe care ni l-ați dat de aici și acum l-am facut pe acesta care știe să se urce pe pereți!”

2. Editare și procesare foto si video

Fascinația pentru fotografie debutează odată cu primele imagini pe care ei reușesc să le capteze cu tableta sau telefonul mobil. Aici transformarea jocului într-o activitate educativă înseamnă deprinderea primelor noțiuni despre prelucrare imaginilor, montare elementelor video și utilizarea de efecte video.

Astfel de activități pot fi derulate fie într-un spațiu individual cu ajutorul unor instrumente de editare gratuite, fie în cadrul unor cursuri dedicate unde va avea acces la instrumente performante și îndrumare din partea unor profesori specializați.

3. Crearea de personaje animate și realizarea de animații

De departe printre cele mai îndrăgite activități educative pentru copii, crearea de personaje animate și realizarea de animații reprezintă un instrument important în deprinderea unor noțiuni de logică, creativitate și compoziție.

Recomandat copiilor cu vârsta peste 11 ani, cursul tematic pe care l-am prins în programa pentru juniori are ca scop educarea interesului pentru animații și realizarea independentă a primelor proiecte.

Pentru a-i ajuta în egală măsură pe copii și părinți să înțeleagă ce presupune cursul de animație, organizăm ocazional și lecții demostrative de “Anime Studio”.

4. Crearea de pagini web

Pentru că cererea de specialiști în domeniul IT este în continuă creștere, cunoștințele de programare au dobândit un rol foarte important pentru găsirea unui job bine plătit. Însușite de la o vârstă fragedă, limbajele de programare, îi vor ajuta să își construiască un viitor de succes.

Un start bun în programare îl poti face cu ajutorul limbajelor de programare care sunt utilizate pentru a crea site-uri, HTML, CSS și JavaScript.

Pentru dobândirea corecta a noțiunilor esențiale în crearea unui website, este important aceasta să se întâmple într-un mediu educațional organizat. De aceea, atât prin programa cursului tematic de Web Design & Development cât și prin cursurile integrate în programa mixtă Junior Computer Academy le oferim micilor noștri studenți un suport susținut pentru a învăța să dezvolte independent website-uri.

5. Simulari pentru gestionarea unei afaceri - jocuri și modele de gestionare a unui start-up

Orientarea către antreprenoriat, oportunități și rezultate poate începe de la o vârstă fragedă. La o primă vedere te aștepți probabil ca activitățile pentru copii bazate pe simularea unor mici afaceri să se realizeze spontan, intuitiv, fără un scop educațional bine definit.

În realitate, simularea unui start-up cu scopul de a dezvolta gândirea analitică trebuie făcută strategic și cu ajutorul unor instrumente specifice. De aceea în cadrul cursului de StartUp de la Junior Computer Academy copiilor li se explică metodologia Agile, învață să utilizeze instrumente de programare în gestionarea afacerii și modelul tipului pânză.

Click me

 

Publicat de Tatiana Mîndrilă

Managing Director STEP IT Academy
Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”

X

Abonează-te la știri

Joburile viitorului in IT

Descoperă cum poți să devii SUPEREROU IT!

Descarcă eBook-ul

Cum să îți începi cariera în IT

Cover_eBook-1.png

Află ce sfaturi au pentru tine 20 de specialiști în industrie

Descarcă eBook-ul

Cele mai citite