Cursuri de calculatoare - de ce să îți înscrii copilul

cursuri-copii-calculatoare.jpg

Nevoia de a dezvolta aptitudini digitale în rândul noilor generații nu mai e contestată de nimeni, nici de părinți, și cu atât mai puțin de specialiștii în educație, dezvoltare și recrutare. Copiii din ziua de azi cresc și se dezvoltă într-o lume digitalizată, iar rolul părinților este de a le oferi un echilibru între viața offline și cea online sau din fața calculatoarelor.

Dacă te gândești că a venit momentul să urmeze cursuri de calculatoare, te invităm să reflectezi asupra următoarelor subiecte: aptitudinile digitale, alfabetizarea digitală, importanța de a învăța IT încă din clasele primare, ce ar trebui să învețe la cursuri IT pentru copii și care e rolul tău, ca părinte, în educația lui digitală.

Ce sunt aptitudinile digitale? Dar alfabetizarea digitală?

Când se vorbește de importanța privind educația digitală vei întâlni adesea două concepte: aptitudini digitale și alfabetizare digitală.

Aptitudinile digitale indică ”ce anume folosește” și ”cum folosește” o persoană cunoștințele acumulate despre calculatoare și tehnologie în general.

Alfabetizarea digitală a unei persoane presupune a învăța ”de ce folosește”, ”când folosește”, ”cine folosește” și ”pentru cine folosește” aceste aptitudini digitale.

Ca exemplu de abilități digitale, copilul poate învăța împreună cu profesorul cum să descarce imagini de pe Internet și cum să le editeze cu ajutorul Photoshop utilizând calculatorul. Alfabetizarea se va concentra pe a-l ajuta pe cel mic să aleagă fotografia potrivită, să aleagă tool-urile de editare potrivite, să le amintească scopul pentru care editează fotografia și pentru cine editează acea fotografie.

Deci, alfabetizarea digitală e mai mult decât o învățare mecanică de aptitudini, este crearea unui context care poate fi înțeles de copii. Definiția dată de scriitorul Paul Gilster acestui concept este următoarea: ”Alfabetismul digital este abilitatea de a înțelege informația și, mai mult, de a o evalua și integra în multiple formate pe care computerul le oferă.” El consideră că este imposibil să înțelegi o informație din sfera digitală fără să o evaluezi și să o incluzi într-un context.

De ce cursurile de calculatoare sunt utile încă din clasele primare?

Conform ediției din 2016 a raportulului The Future of Jobs, realizat de World Economic Forum, 65% dintre copiii care încep acum clasele primare vor avea tipuri de joburi și de funcții care azi nici nu există.

Trendurile tehnologice, ca A Patra Revoluție Industrială, vor da naștere multor noi roluri pentru angajați, care vor avea nevoie atât de aptitudini tehnice, cât și de cele sociale sau analitice.

Ți se pare prea devreme să te gândești deja la cariera celui mic? Da, poate îți pare prematur să te gândești la ce va face el peste 15-20 de ani, însă deja se pot observa schimbări majore pe piața muncii, iar specialiștii estimează că ritmul acestor schimbări va fi tot mai accelerat până în 2020.

Va ține sistemul de educație pasul cu aceste tendințe? În prezent, în România, se observă niște încercări timide în acest sens, dar sistemul de stat a rămas blocat în secolul 20, motiv pentru care decizia de a-ți înscrie copilul la un curs IT, pentru dezvoltarea abilităților în lucrul cu calculatorul, este un pas important pentru viitorul său.

Competențele digitale vor deveni la fel de importante ca a ști să citească sau să socotească, iar lipsa lor se va face resimțită în viața de zi cu zi, ca elev ori student, dar și mai târziu, în carieră.

Un motiv în plus să îi oferi educație digitală este faptul că ei sunt la vârsta la care absorb informația ca un burete, își dezvoltă obiceiuri și pasiuni, iar cadrul pe care un curs IT îl oferă este ideal pentru dezvoltarea gândirii analitice și a creativității, dar și pentru a se obișnui să fie disciplinat, să înțeleagă rolul temelor și să le facă din plăcere.

Ce ar trebui să învețe la un curs de calculatoare?

Vei găsi cu siguranță o mulțime de cursuri pentru copii, cu teme diferite, însă pentru o educație digitală completă e important ca un curs IT să acopere cât mai multe arii prezentate, firește, pe înțelesul copiilor.

Un program de studiu complex se poate întinde pe câțiva ani, timp în care copilul are timp să asimileze și să exerseze prin joc, iar pe măsură ce crește va fi capabil să realizeze proiecte complexe, cum ar fi cele de programare sau grafică 3D.

Iată structura unui curs amplu de IT dedicat copiilor:

Programare vizuală

Copiii au nevoie de dezvoltarea abilităţilor de bază de programare într-un mod atractiv, iar acest lucru este facilitate de crearea unui joc 3D propriu cu programe ca KODU Game LAB.

Robototehnică

Probabil unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite cursuri de programare în rândul copiilor este cel în care învață cum se construiesc și cum se programează LEGO-roboţii.

Bazele programării

După ce au prins ”gustul” programării prin jocuri dedicate, copiii pot trece la învățarea bazelor programării procedurale şi orientate pe obiect și pot începe să creeze aplicaţii personalizate.

HTML/CSS

Odată însușite elemente de bază în HTML și CSS, copiii pot să își creeze propriul website, pe care să îl plaseze pe Internet.

Fotografia digitală

Vor învăța regulile de compoziție, setarea manuală a aparatului foto și alte elemente ce țin de arta fotografică digitală.

Adobe Photoshop

Un alt curs interesant pentru cei mici implică formarea abilităţilor de lucru cu cel mai răspândit redactor grafic pentru crearea posterelor, felicitărilor, colajelor şi pentru editarea fotografiilor.

Teoria Designului

Copiii învață regulile de design, combinaţii coloristice și stiluri în design, care îi vor ajuta să realizeze creații vizuale deosebite.

Redactare video și videomontaj

Copilul va învăța să creeze propriile montaje video prin decuparea, redactarea şi amenajarea compoziţională a materialelor video (Adobe Premiere), crearea clipurilor şi trailerelor, adăugarea efectelor (Adobe AfterEffects).

Grafică 3D

Cei mici sunt pur și simplu fascinați de modelarea şi texturarea obiectelor tridimensionale, iar rezultatele sunt surprinzătoare atât pentru părinți, cât și pentru prieteni de-o seamă cu ei.

Utilizarea calculatorului

Cursul acest oferă bazele pentru setarea sistemului operaţional şi a profilului utilizatorului, lucrul cu suporturile informaţionale, cu fișiere și cu pachetul Microsoft Office (tabele, redactare de text, prezentări). În cadrul cursului de utilizare a calculatorului, copilul va învăța și gestiune software, lucrul efectiv în reţeaua Internet (resurse utile, căutare avansată) și va deprinde abilităţi de tastare rapidă.

Bazele sistemelor de operare

Acest curs implică însuşirea bazelor sistemelor operaţionale (Windows, Unixsystem, Mac OS, Android, iOS), atât pentru dispozitive mobile (telefoane, tablete), cât şi pentru desktop.

Componente Hardware

Un alt subiect important este studierea componentelor calculatorului, studierea metodelor de sporire a productivităţii echipamentului, a procesului de deservire tehnică a PC și studierea perifericelor.

Sitemul operațional Windows

Va veni momentul în care instalarea, setarea şi administrarea unuia dintre cele mai răspândite sisteme operaţionale va fi făcut chiar de copilul tău pentru computerul său.

New Call-to-action

Ce poți face tu, ca părinte, pentru educația lui digitală?

Conceptul de intelingență digitală devine din ce în ce mai popular în rândul părinților și a specialiștilor în dezvoltarea copiilor. Inteligența digitală este setul de abilități sociale, emoționale și cognitive care permit oamenilor să facă față provocărilor și să se adapteze vieții digitale. E important ca tu și copilul tău să înțelegeți lumea digitală și să vă însușiți aceste abilități, care pot fi grupate în trei arii interconectate:

Identitatea digitală - Abilitatea de a crea și a gestiona identitatea și reputația online pe termen scurt, dar și pe termen lung.

Folosirea lumii digitale - Abilitatea de a folosi dispozitivele și media digitală, inclusiv capacitatea de a păstra un echilibru sănătos între viața online și cea offline.

Siguranța digitală - Abilitatea de a gestiona riscurile care apar online și conținutul problematic, dar și de a evita și limita aceste riscuri.

Securitatea digitală - Abilitatea de a detecta pericolele cibernetice, de a înțelege bunele practici și de a folosi tool-urile de securitate potrivite pentru protejarea datelor.

Inteligență emoțională digitală - Abilitatea de a empatiza și de a construi relații benefice cu alți utilizatori din online.

Comunicarea digitală - Abilitatea de a comunica și colabora cu alții folosind tehnologiile digitale și media online.

Aflabetism digital - Abilitatea de a găsi, evalua, ultiliza, distribui și crea conținut, dar și dezvoltarea competențelor de utilizare a computerului.

Drepturile digitale - Abilitatea de a înțelege și a apăra drepturile personale, cum ar fi dreptul la viață privată, proprietatea intelectuală, libertatea de exprimare și protejarea de discursuri instigatoare.

E normal să existe diferențe între cunoștințele IT ale copiilor și cele ale părinților, iar fiecare să aibă propria percepție asupra lumii digitale, însă e important ca părinții, pedagogii și liderii în dezvoltarea copiilor să-i pregătească pe cei mici pentru lumea digitală în care trăim.

Studierea domeniului IT începând cu clasele primare are o mulțime de avantaje, fiind deopotrivă un mod plăcut și util de petrecere a timpului liber al copilului tău, dar și o cale de a acumula din timp aptitudini necesare pentru viitorul său, indiferent de calea pe care o va urma în carieră.

» Descoperă variantele de studiu în Junior Computer Academy

Publicat de Tatiana Mîndrilă

Managing Director STEP IT Academy
Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”

Abonează-te la știri

Joburile viitorului in IT

Descoperă cum poți să devii SUPEREROU IT!

Descarcă eBook-ul

Cum să îți începi cariera în IT

Cover_eBook-1.png

Află ce sfaturi au pentru tine 20 de specialiști în industrie

Descarcă eBook-ul

Cele mai citite