Cursuri SQL - de ce să te înscrii

Visezi la o carieră în IT și te întrebi dacă cursurile SQL îți sunt utile ca începător? Înainte să îți răspundem pe larg la întrebare, trebuie să știi că SQL continuă să fie un teritoriul pe care trebuie să îl stăpânești înainte de a visa la un job în domeniu. Skill-urile legate de SQL sunt în top 10 cele mai cerute abilități în rândul angajatorilor din IT și nu numai.

Haide să vorbim pe rând despre SQL, originea lui, aplicabilitatea sa, de ce este atât de important în domeniul IT, ce anume înveți la un curs SQL, ce curs ți s-ar potrivi cel mai bine și care joburi necesită cunoștințe de SQL.

Ce este SQL?

Standard Query Language (SQL) se află la baza oricărei baze de date relaționale, incluzând aici DB2 de la IBM, Oracle, SQL Server de la Microsoft și baza de date open source MySQL. Deși în teorie a fost standardizat de 20 de ani, implementările sale variază de la un sistem de management al bazelor de date relaționale (RDBMS) la altul, motiv pentru care unele skill-uri nu sunt ușor transferabile de la un caz la altul.

SQL este  folosit în manipularea datelor în bazele de date relaționale. Cu ajutorul acestui limbaj de interogare structurat se pot realiza diferite lucruri: inserarea datelor, interogării, actualizări, ștergerea, modificarea și crearea schemelor.

Care e originea sa?

SQL își are originile în modelul relațional creat de Ted Codd pentru stocarea datelor, fiind dezvoltat în cadrul IBM în 1970. O formă incipientă a limbajului a fost Standard English Query Language, iar SQL, așa cum îl știm noi astăzi, a stat la baza bazelor de date SQL-DS și DB2 ale companiei IBM, apărute la începutul anilor 1980. În 1979, Oracle câștigă bătălia în această arie prin RDBMS, care are la bază principiile SQL.

La ce este folosit SQL?

SQL oferă soluții atât pentru companii, cât și pentru mediul academic, fiind folosit deopotrivă pe computere individuale și pe serverele corporațiilor. Odată cu progresele apărute în tehnologiile bazate pe SQL, acest limbaj a devenit tot mai la îndemână pentru mulți utilizatori.

Ca să înțelegi ce fel de acțiuni poți face în SQL, trebuie să știi că există trei categorii de comenzi:

 • Comenzi pentru definirea datelor - DDL - permit definirea obiectelor care modelează sistemul.
 • Comenzi pentru manipularea datelor - DML -  permit consultarea, reactualizarea, suprimarea sau inserarea datelor.
 • Comenzi pentru controlul datelor - DCL -  asigură confidențialitatea și integritatea datelor, salvarea informației, realizarea fizică a modificărilor în baza de date, rezolvarea unor probleme de concurență.

De ce SQL e atât de special?

În ciuda diferențelor ce apar în implemetarea lui, SQL oferă baza pentru schimbul și interogarea datelor din diferite surse. Cererea de SQL a rămas la fel de mare în ciuda declinului unora dintre furnizorii de RDBMS, iar skill-urile necesare pentru a lucra cu SQL sunt transferabile, deși uneori este nevoie de training suplimentar pentru a folosi corespunzător noile soluții RDBMS.

Ce skilluri înveți la un curs SQL?

Interogări într-un SQL Server cu SQL

În această fază înveți despre limbajul de interogare MS Transact-SQL și cum să scrii interogări SELECT. Vei învăța și să construiești sub-interogări, cum să lucrezi cu diferite formate de date și să construiești un tabel standard folosind SQL. Pe măsură ce înaintezi cu studiul, va trebui să știi cum să folosești sub-interogările în situații complexe, dar și să rescrii sau să repari interogări SELECT.

Mentenanța unui SQL Server

Ca viitor specialist IT, e important să ai cunoștințe vaste privind metodele de mentenanță a celor mai noi servere SQL. Într-un curs de mentemanță a serverelor înveți să faci backup și restore pentru bazele de date, să configurezi și să instalezi un server, dar și să gestionezi securitatea lui.

Implementarea și mentenanța pentru Microsoft SQL Server Integration Services

Angajatorii solicită și cunoștințe de implementare a serviciilor de integrare. În cadrul unui curs SQL vei învăța cum să implementezi proceduri de gestionare a erorilor în pachete SSIS. Tot acum vei acumula experiență de lucru cu Windows Server și bazele limbajului de interogare.

Cunoștine avansate de servere SQL

În topul cunoștințelor avansate de SQL se află capacitatea de a transfera informațiile învățate de la un server SQL la altul. În această fază vei învăța despre noile îmbunătățiri ce pot fi aduse, cum ar fi servicii de analiză, de raportare sau de stocare a datelor.

Ce curs e potrivit pentru mine?

Ca începător trebuie să te orientezi spre acele cursuri care vor clădi o fundație solidă pentru viitorul job, care să îți permită să înveți singur ulterior și să faci lucruri din ce în ce mai complexe în SQL. Cursurile de care ai nevoie depind foarte mult și de nivelul la care vrei să ajungi ca și specialist IT.

Vrei să înveți doar teoria bazelor de date, care cuprinde limbajul de interogare structurată SQL, proiectarea bazelor de date, normalizarea bazelor de date? Sau vrei să te specializezi în arii ca programarea bazelor de date Microsoft SQL Server 2008 R2, instalarea şi configurarea gestionarea securităţii în Microsoft SQL Server2008, automatizarea sarcinilor administrative și altele?

Care joburi din IT necesită skilluri SQL?

După cum îți spuneam la început, aptitudinile de lucru cu SQL rămân în continuare printre cele mai căutate de către angajatori. Iată câteva dintre pozițiile care implică skill-uri de SQL:

 • Network Administrator
 • Desktop Engineer
 • Help Desk
 • Application Support
 • Database Administrators
 • Backend Developer
 • Data Analyst
 • Data Scientist

Deși cursurile de SQL sunt absolut necesare pentru multe dintre job-urile din domeniul IT, ele reprezintă doar o părticică din ceea ar trebui să știi ca specialist. Dacă visezi să ai succes în carieră, ai nevoie de un program de studii care să acopere cât mai multe din aptitudinile pe care trebuie să le dezvolți pentru a obține un job bine plătit chiar și ca junior în IT.

» Află mai multe despre cursurile de Dezvoltare Software

Publicat de Tatiana Mîndrilă

Managing Director STEP IT Academy
Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”

Abonează-te la știri

Joburile viitorului in IT

Descoperă cum poți să devii SUPEREROU IT!

Descarcă eBook-ul

Cum să îți începi cariera în IT

Cover_eBook-1.png

Află ce sfaturi au pentru tine 20 de specialiști în industrie

Descarcă eBook-ul

Cele mai citite