Este necesar sa iti inscrii copilul la un curs de robotica pentru copii?

AdobeStock_133104549-1

Pe scurt, raspunsul este “DA”, insa motivele pentru care copilul tau ar beneficia de pe urma unui curs robotica pentru copii pot parea surprinzatoare pana si pentru parintii care sunt deja familiarizati cu tainele vastului domeniu IT.

Mai intai evidentele: la ce ajuta un curs de robotica?

Fascinatia copilului pentru povesti cu personaje fantastice poate fi transformata intr-o reala pasiune pentru lumea IT, unde copilul nu numai ca poate sa se joace cu super-eroi robotizati, dar va invata sa isi creeze propriile personaje si este in deplin control asupra a ceea ce pot face ele.

Fara imaginatie nu a existat inovatie, iar aceasta este o componenta vitala in orice aspect al evolutiei tehnologice. Deprinzand de la o varsta frageda conexiunea cu tehnologia, copilul va descoperi noi cai de exprimare de sine, constructive si benefice pe termen lung. Mintile geniale care creeaza brate mecanice sau vehicule motorizate care sa exploreze suprafata altor planete au pornit de la varste fragede in descifrarea tainelor roboticii. Exista, totusi, preconceptia ca, daca un copil nu are performante exceptionale la matematica, atunci inscrierea lui la un curs de robotica va fi o pierdere de timp.

Mentionam ca aceasta este o preconceptie deoarece, integrand intr-o abordare creativa cunostinte tehnice, exista o mare probabilitate ca invatacelul sa manifeste un interes crescut in discipline la care, anterior, nu excela.

Activitatile pe care copiii le fac la cursurile de robotica difera de la un nivel la altul, precum si metodologia de invatare variaza de la un club de robotica la altul. Desi aceste diferente sunt evidente si este firesc sa existe, cateva activitati se remarca in calitate de punte comuna la astfel cursuri:

  • Copiii se organizeaza pe echipe si invata sa colaboreze
  • Rolurile in cadrul echipei se impart in mod egal, iar comunicarea si abilitatea de delegare este importanta nu numai la nivel individual, ci si in dinamica echipei
  • Robotii realizati sunt rezultatul unui efort comun, bine coordonat si care scoate in evidenta aptitudini si valori pe care copiii si le dezvolta pe tot parcursul cursului.

Fiind un subiect relativ nou in agenda de cursuri pentru copii pe care parintii le iau in considerare, robotica ii pregateste pe viitorii ingineri si programatori pentru o cariera stabila, cu numeroase beneficii.

Cursurile de robotica pentru copii sunt o buna metoda de imbunatatire a aptitudinilor STEM

Pentru a crea un robot functional, copiii fac apel la o serie de aptitudini soft si hard. Creativitatea si orientarea spre solutionarea problemelor prin diviziunea in micro-task-uri sunt incurajate si dezvoltate printr-o serie de activitati menite sa ii captiveze pana si pe cei mai nerabdatori dintre cursanti.

Pentru a aduce solutii ingenioase in costruirea unui robot, copiii invata matematica, inginerie si programare. Cu toate acestea, desi par domenii greoaie si imparabil de tehnice, asa cum mentionam anterior, abordarea creativa joaca un rol extrem de important in gasirea de solutii pentru indeplinirea obiectivelor, iar satisfactiile devin exponential mai mari atunci cand echipa reuseste sa creeze robotul si sa ii dea “personalitate” prin functiile pe care le poate indeplini.

Iata cateva din aptitudinile pe care cursantii le cultiva la cursuri de robotica pentru copii:

1. Gandirea analitica si gandirea creativa

Nu foarte numeroase sunt domeniile care incorporeaza creativitatea si gandirea analitica, mare parte dintre acestea concentrandu-se preponderent intr-o singura directie. Exista studii ce demonstreaza ca robotica le imbina cu success pe ambele. Mai mult, copiii adora sa ia parte la activitati in care detin controlul deplin, fapt ce este posibil la cursuri de robotica copii. In momentul in care cel ce invata isi cultiva dorinta de a face mai multe prin intermediul creatiei sale, atunci se manifesta si interesul de a aprofunda cunostintele de robotica.

2. Interactiunea

Activitatile din cadrul unui curs de robotica pentru copii sunt de tip “hands on”, extrem de practice, in care copilul are posibilitatea sa fie deopotriva designer, creator, tester si utilizator. Ele contribuie direct la cresterea capacitatii de concentrare a copilului, a dexteritatii sale si a dorintei de avansare. Atunci cand toate acestea se petrec intr-un cadru organizat, in care toti cei reuniti isi dezvolta o pasiune comuna, sansele ca gradul de interactiune si colaborare intre cursanti sunt maxime.

3. Spiritul de echipa si coordonarea sarcinilor

Copiii invata nu numai cum sa exceleze in pan individual, ci si sa colaboreze eficient cu coechipierii. Pe termen lung, capacitatea individului de integrare intr-un grup va cantari foarte mult in satisfactia la locul de munca, mai ales pentru viitorul inginer sau programator.

Robotica incorporeaza mai multe arii de activitate, promovand astfel un mediu de invatare pentru copii cu interese diferite. Daca aceste interese sunt delegate eficient, spiritul de echipa este cultivat in mod natural.

4. Intelegerea limbajului tehnic

Odata cu progresul tehnologiei, limbajul roboticii devine din ce in ce mai amplu, iar cultivarea acestuia inca din anii de scoala reprezinta un avantaj considerabil in randul celor ce vor sa isi dedice cariera inovatiei tehnologice. In plus, programele de burse speciale acordate copiilor cu aptitudini tehnice tin cont de pregatirea si nivelul de intelegere al acestora. Urmarea de cursuri robotica pentru copii pare a fi, asadar, un bun inceput pentru un viitor exceptional.

Click me

Publicat de Tamara Grigore - profesor Junior Computer Academy & IT Scoala de Vara.

Tamara este o persoana activa, sinceră, empatică. Încrederea în sine, respectul față de colegi, prietenia, sunt câteva dintre valorile pe care le cultivă elevilor săi. Este pasionată de IT, iar experiența în acest domeniu a fost consolidată de către oportunitatea de a lucra în companii cu profil, din țară. De asemenea, este și doctor în științe, titlu obținut în cadrul Universității din București.

Abonează-te la știri

Joburile viitorului in IT

Descoperă cum poți să devii SUPEREROU IT!

Descarcă eBook-ul

Cum să îți începi cariera în IT

Cover_eBook-1.png

Află ce sfaturi au pentru tine 20 de specialiști în industrie

Descarcă eBook-ul

Cele mai citite